Type audio

 

TLDR: ondersteund de audio devices voor Carmen Server ASIO? Gebruik dan ASIO/DirectSound en selecteer ASIO devices. Geen ASIO? Kies dan voor WASAPI. Gebruik geen DirectSound audio devices voor Carmen Server vanwege de hoge latency.


Carmen ondersteunt de volgende type audio aansturing: DirectSound/WDM, ASIO en WASAPI.

Type drivers

Welke type audio moet worden gekozen voor Carmen Server is afhankelijk van de hardware voor afspelen en invoer.

ASIO / DirectSound (standaard)
ASIO is een audiodrivertype die de hardware direct aanspreekt zonder Windows kernel als tussenstation. Dit type driver wordt geadviseerd als het audiodevice ASIO ondersteund. Niet alle audioapparaten ondersteunen ASIO.

HIermee kunnen ook DirectSound apparaten worden gekozen. Advies is dit niet te doen voor de Automaat, Live of jingle spelers. DirectSound werkt met een buffer met een hoger latency als gevolg. Dit is merkbaar met verschillen in mixtijden tussen server en mixeditor in Builder/VTRec bijvoorbeeld.

Zou voor Automaat, Live of jinglespelers geen ASIO beschikbaar zijn en zou DirectSound dan gekozen moeten worden? Dan is het advies om WASAPI te gebruiken.

WASAPI (Core Audio API)
Core Audio API is een nieuw Windows audio technologie die sinds Windows Vista is geintroduceerd. Core Audio API implementeert o.a. WASAPI, Windows Audio Session API. Hiermee kan een geluidsapparaat direct worden benaderd d.m.v. audio end points.

Indien geen ASIO beschikbaar is, kies voor WASAPI.

De audiodevices

Via Configurator → Algemeen → Audio kan worden gekozen met welk soort audio Carmen moet communiceren. Na wijziging van soort moet met de Configurator de juiste audiodevices worden geselecteerd.

Modules

De andere modules maken standaard gebruik van DirectSound.

Indien nodig is het mogelijk om een module geforceerd te switchen driver. Dit kan met applicatieinstelling “Audio.Type” in het config bestand van de betreffende module (<module>.exe.config). Voeg toe aan <appSettings>:

<appSettings>
<add name="Audio.Type" value="" />
</appSettings>

De value kan zijn : WASAPI, ASIO. Indien leeg of anders is het DirectSound.

Issues

Geluid hapert met WASAPI

Als het geluid hapert of regelmatig stottert moet een buffer worden geintroduceerd. Hiervoor kan in de “Server.exe.config” een regel worden toegevoegd met een bufferwaarde van bijvoorbeeld 50 (milliseconden):

<appSettings>
<add name="Audio.WASAPI.Buffer" value="50" />
</appSettings>