RTVSoftware stopt met RTVUitzendingen.

RTVUitzendingen uitgelegd

Hoe werkt RTVUitzendingen in de praktijk?

De workflow van RTVUitzendingen voor het aanbieden van uitzendingen is als volgt:

 • Een audio opname applicatie neemt de uitzendingen op. Voor RTVUitzendingen zijn dit de opnames die via de website worden aangeboden
 • De RTVUitzendingen Windows tool bij ieder nieuw uur of het voorgaande uur verwerkt moet worden.  
  Met het beheer portal van RTVUitzendingen wordt aangegeven welke radioprogramma's aangeboden moeten worden voor uitzending-gemist.
  Als bijvoorbeeld 12:00 "Radioprogramma A" aanstaat voor uitzending gemist, wordt deze om 13:00 verwerkt. 
 • Indien het voorgaande uur moet worden aangeboden, wordt de uitzending uit de map met opnames gehaald en bewerkt.
 • Dit audiobestand, wat een uur heeft opgenomen, wordt eventueel ontzien van nieuws en reclame (afhankelijk van de radioautomatisering en audio opname tool die wordt gebruikt)
 • Dit audiobestand wordt geüpload naar een omgeving waar de bestanden beschikbaar zijn voor downloaden vanaf het Internet (bijvoorbeeld de webserver zelf, NAS of CDN)
  Dit uploaden gebeurt via FTP. 
 • De programmeringspagina, beschikbaar voor op de omroepsite, laat bij het radioprogramma een geel-speakertje zien ter herkenning dat de uitzending terug kan worden beluisterd. 
  Een klik daarop wordt de audio met een HTML5 speler in een webpagina gestreamd afgespeeld. Eventueel kan ook de audio als podcast worden aangeboden

In het kort:
 

De taken 

Opnameapplicatie

RTVUitzendingen neemt de uitzendingen niet zelf op.  Dit doet een opnameapplicatie. RTVUitzendingen ondersteunt de volgende opnameapplicaties:


Applicatie

Site

Ronar

http://www.katsman-software.nl/index.php/ronar

Logcom (Carmen 1.2 en Carmen 1.3)

http://www.carmenserver.nl

Audiograbber

http://www.audiograbber.nl/

Aeronvan Broadcast Partners (vanaf release 3.6.1)
Aircheckhttp://www.zillenbiller.de/aircheck/ (vanaf release 3.8)


Een opnameapplicatie neemt de live-uitzendingen op en schrijf de audio weg in een audiobestand. Ieder uur wordt apart in bestand weggeschreven. Zo is er voor ieder uur van de dag een opname beschikbaar .

RTV Uitzendingen Tool

De opnamebestanden worden als bron door RTVUitzendingen gebruikt. Wanneer een uitzending beschikbaar moet worden gesteld voor uitzending-gemist, wordt het juiste audiobestand uit de map van opnames gehaald, eventueel ontzien van nieuws en reclame en eventueel geconverteerd naar een gekozen bitrate voor uitzending-gemist, gekopieerd naar een centrale opslag voor de webbplayer. Al dit doet de “RTV Uitzendingen” Windows tool geautomatiseerd. De tool staat dus altijd aan op een Windows systeem.

Deze tool heeft verbinding met de webapplicatie van RTVUitzendingen. De tool moet dus Internet verbinding hebben om te functioneren. 

Centrale opslag

De centrale opslag is op Internet beschikbare ruimte voor het opslaan van (audio)bestanden. Deze bestanden moeten bereikbaar zijn via een https-adres zijn. Voor het uploaden van audiobestand naar de opslag gebeurt via FTP (informeer bij uw streaming provider, zij bieden meestal zulke data opslagen aan).

Dit zijn meestal eigen webserver ruimte, een NAS, CDN oplossing etc.

Afspelen uitzendingen via webpagina (distributie type)

De webpagina “uitzending-gemist” laat alle beschikbare uitzendingen zien. Deze is beschikbaar voor bezoekers van de omroepsite. De bezoeker kan dan een uitzending aanklikken. Een webbplayer wordt dan gestart. Dit is een HTML5 speler.

Uitzendingen herhalen / kopiëren naar de filesystem

Uitzendingen kunnen ook gekopieerd worden naar een filesysteem (lokaal of netwerk) en deze eventueel voorzien van een andere bitrate. Meestal wordt deze mogelijkheid gebruikt om het audiobestand beschikbaar stellen voor herhaling.
(c) RTVSoftware